Vücut Esnekliğini Destekleyecek Beslenme Sırları
22
Jul

Vücut Esnekliğini Destekleyecek Beslenme Sırları

Flexio

Fasya

22.07.2020

"Beslenme ve esneklik arasında bir bağlantı var mı?" sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Beslenmenin vücudunuzun nasıl hareket ettiği ve işlediği üzerinde etkisi vardır ve bu kesinlikle esneklik antrenmanınıza kadar uzanır. Gıdalar, bir nevi ilaçtır ve vücudumuza yüklediğimiz besinler ya enerji verici, iyileştirici ve besleyicidir ya da halsiz, hantal ve motivasyonsuz hissetmemize katkıda bulunabilir. Dolayısıyla esneklik rutinimizi ve git gide esnekleşen bedenimizi sağlıklı besinler ile desteklememiz oldukça önemlidir. 

Tabii ki, her birimizin farklı beslenme gereksinimleri vardır ve vücudumuz bazı gıdalara diğerlerinden daha iyi yanıt verir. Denemek için zaman ayırmamız ve hangi gıdaların bize iyi geldiğini ve sağlığımızı desteklediğini anlamak için gerekirse bir uzmana danışmamız gerekir. Ancak genel olarak, daha fazla esneklik için beslenmemizi en üst düzeye çıkarmamıza yardımcı olacak üç nokta vardır:

  • Sağlıklı, iltihap önleyici gıdalar seçmek
  • Fasya (bağ dokusu) sağlığını desteklemek
  • Yeterli su tüketmek

Kalorisi ve yağ oranı yüksek, işlenmiş gıdalar yerine, sağlıklı yiyecekler ile beslenmek, daha iyi performans göstermeye yardımcı olur. Peki, sağlıklı besinler nelerdir ve nasıl sağlıklı beslenilebilir?

Yüksek miktarda şeker, işlenmiş karbonhidrat ve sağlıksız yağ içeren yiyecekler, vücutta iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, vücudu ağırlaştırabilir ve ağrılara neden olan sertliğe ve şişkinliğe yol açabilir. Kronik iltihaplanma, vücudun istenmeyen maddelere cevabı niteliğindedir. Besin yoğun bir diyetle iltihapla savaşmak ve kasları iltihap etkilerinden kurtarmak mümkündür. Enflamasyonla mücadele eden gıdalar şunları içerir:

  • Ispanak, lahana, roka, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Badem, ceviz, Brezilya fıstığı, Macadamia fıstığı ve kaju fıstığı gibi sağlıklı yağ içeren yemişler
  • Somon, uskumru, ton balığı ve sardalya gibi Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar
  • Üzüm, yaban mersini, kiraz ve portakal gibi taze meyveler

Güçlü bir anti-enflamatuar etki için baharatlara da dönebilirsiniz. Beslenme rutininize az miktarda aşağıdaki baharatların bile eklenmesi sağlığınız için büyük faydalar sağlayabilir:

  • Tarçın
  • Pul Biber
  • Zencefil

Esnekliğinizi sağlıklı besinler ile desteklerken, bağ dokunuzun sağlığına da dikkat etmek önemlidir. Bağ dokusu (bağlar, tendonlar ve fasya) güçlü ve esnek bir vücut oluşturmak ve korumak için önemlidir. Kollajen takviyeleri, bağ dokusunun sağlığını desteklemek için popüler bir yoldur. Başka bir büyük kolajen kaynağı, doğal olarak kemik suyunda bulunur. Kivi, çilek ve brokoli gibi C vitamini bakımından yüksek gıdalar, vücudun doğal kolajen üretimini ve bağ dokunuzun diğer bileşenlerini de destekler. Yaşlandıkça, vücudunuzun kollajen üretimi azalır, bu nedenle esnek ve güçlü kalmak istiyorsanız bağ dokularınızın sağlığını destekleyen beslenme seçimleri yapmanız oldukça önemlidir.