İyi Bir Postüre Sahip Olmanın 11 Faydası
02
Nov

İyi Bir Postüre Sahip Olmanın 11 Faydası

Flexio

Fasya

02.11.2020

İyi bir postür, yani sağlıklı bir omurga yapısı kronik ağrılardan kurtulmaktan tutun da özgüven artışına kadar sayısız fayda sağlar. Dolayısıyla duruşunuzu iyileştirmek için çaba sarf etmenin büyük getirileri vardır. 

İyi duruş, aynı zamanda nötr omurga olarak da bilinir. İyi bir duruşa sahip olduğunuzda, omurgayı çevreleyen kaslar dengelenir ve vücudu eşit şekilde destekler.

Otururken, ayaklarınız her iki kalçada eşit ağırlık olacak şekilde yere düz bir şekilde dayanıyor, sırtınız çoğunlukla düz; omuzlarınız ise geri durabiliyorsa iyi bir duruşa sahip olduğunuz anlamına gelir.

Peki sağlıklı bir omurga yapısının sağladığı yararlar nelerdir? İşte iyi bir duruşun 12 temel faydası:

1. Azalan bel ağrısı

Uzun süre sarkık bir pozisyonda oturmak veya ayakta durmak belinizi zorlar. Daha spesifik olarak; omurlar arası diskler, faset noktaları, bağlar ve kaslar dahil olmak üzere omurganın arka yapılarına baskı uygular. İyi bir duruşa sahip olmak bu baskıyı azaltır ve bel bölgesinde ağrı oluşumuna engel olur.

2. Daha az baş ağrısı

Kötü duruş, boynun arkasındaki artan kas gerginliği nedeniyle gerilim tipi baş ağrılarına katkıda bulunabilir. Genellikle duruşumuzu düzeltirsek, kas gerginliğini azaltabilir ve baş ağrılarımızı iyileştirebiliriz.

3. Artan enerji seviyesi

Kemikleriniz ve eklemleriniz doğru hizalandığında, kasların amaçlandığı gibi kullanılmasına izin verir, böylece daha az yorgun ve daha fazla enerjik hissetmenizi sağlar. Diğer bir deyişle, kasların yapmaları gerekeni yapmak için çok çalışması gerekmez ve bu sayede enerji seviyesinde azalma meydana gelmez.

4. Omuz ve boyunda daha az gerginlik hissi

Öne doğru bir baş duruşu; üst sırt, omuz ve boyun bölgelerine baskı uygular. Uygun hizalama ile eklemler ve bağlar daha az gerilir ve aşırı kullanıma daha az maruz kalması nedeniyle omuz ve boyun bölgesinde gerginlik hissinin oluşumunu önler.

5. Eklemlerde azalan anormal aşınma riski 

Vücudun bir yanına yaslanmak ya da tek bacağa yüklenmek gibi çarpık oturma ve ayakta durma pozisyonları, kalça gerginliğine yol açar ve eklemlerin zamanla doğal olarak aşınmasına neden olur. Duruşunuz, yani postürünüz düzgünse, pek çok sorunun ortaya çıkma riski azalır.

6. Artan akciğer kapasitesi

Kamburlaşmak, ciğerlerin sıkışmasına neden olur. Uzun süreler oturuyorsanız ve ayakta duruyorsanız, ciğerleriniz genişlemek için daha fazla alana sahip olur. Başka bir deyişle, iyi bir duruş nefes alıp vermenizi iyileştirir ve nefes darlığını önler.

7. İyileştirilmiş dolaşım ve sindirim

Hayati organların duruş bozukluğu nedeniyle sıkışması, kan dolaşımını da zayıflatır. Sağlıklı kan akışı ise bacak bacak üstüne atmak gibi dolaşımı kramp eden pozisyonlardan kaçınmayı gerektirir.

8. Azaltılmış TME (temporomandibular eklem) ağrısı

Öne doğru bir baş pozisyonumuz olduğunda, çene eklemimiz ve çene kaslarımız stres ve gerginlik yaşar. Bu durum; yemek yeme, konuşma, esneme gibi günlük refleksler sırasında ağrıların oluşumuna katkıda bulunabilir. Dolayısıyla baş ve omurganın dik durması gerekir.

9Daha etkili egzersiz koşulları

Duruşumuz bizi sadece otururken ve ayakta dururken değil, aynı zamanda egzersiz yaparken de etkiler. Örneğin, çömelme sırasında nötr bir omurgaya sahip olmak, yaralanmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

10. Daha uzun görünme

İyi bir duruşa sahip olan insanlar daha uzun ve hatta daha ince görünürler. Bazen abdominallerimizin daha belirgin görünmesini bile sağlayabilir.

11. Özgüven artışı

İyi bir duruş sadece enerji seviyenizi artırıp ağrınızı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sağladığı fiziksel faydalar nedeniyle özgüveninizi de artırabilir.

Sağlıklı bir omurga yapısına sahip olmak, spor ve egzersize bağlı olduğu kadar vücudu doğru bir biçimde esnetmeye de dayanır. Boyun, omuz, sırt, bel ve omurga dahil olmak üzere tüm kas gruplarına etki eden Myofascial Stretch uygulaması sayesinde siz de duruşunuzu iyileştirebilir ve iyi postürün faydalarından yararlanabilirsiniz. Flexio'nun uzman fizyoterapistlerinin yönetiminde Myofascial Stretch Therapy yöntemini uygulamak için bizimle hemen iletişime geçebilir ve sağlıklı bir omurga yapısına sahip olmanın avantajlarını en kısa sürede yaşayabilirsiniz.