Sinir Sıkışmasının Nedenleri, Türleri ve Tedavisi
11
Jan

Sinir Sıkışmasının Nedenleri, Türleri ve Tedavisi

Flexio

Fasya

11.01.2021

Sinir sisteminizin, çevredeki ortamdan duyusal ipuçları alabilmesi için oldukça hassas olması amaçlanmıştır. Bununla birlikte, sinirler sürekli uyaranlara maruz kaldığında, bu kronik ağrı ve sinir hasarına neden olabilir. Sinir sıkışması, kemik veya kas gibi bazı dokular sinir lifi üzerine baskı yaptığında ortaya çıkar ve yoğun ağrı, uyuşma veya motor kontrol kaybına neden olabilir.

Sinir sıkışması herhangi bir travmatik yaralanmadan kaynaklansa da, genellikle tekrarlayan stres yaralanmalarının bir ürünüdür. Sinir sıkışması durumlarının en yaygın örneklerinden bazıları, karpal tünel sendromu veya kübital tünel sendromunu içerir.

Sinir Sıkışmasının En Yaygın Nedenleri

Bir siniri sıkıştırmanın birçok yolu vardır, ancak en yaygın olanı, bir sinirin etrafında şişmeye neden olabilecek tekrarlanan hareketleri içerir. Karpal veya kübital tünel sendromu gibi durumlar yaygındır çünkü sinir, iltihaplanma olursa, daralabilecek küçük bir açıklıktan geçer.

Tekrarlayan strese ek olarak, doku yerinden çıkarsa sinir sıkışması da meydana gelebilir. Burkulma, kırık veya doku yarası gibi travmalar, bir sinire ağrı, halsizlik veya his kaybına neden olacak kadar baskı uygulayabilir.

Sizi sinir sıkışmasına karşı daha duyarlı hale getirebilecek bazı sağlık koşulları da vardır:

  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Otoimmün hastalıklar
  • Tiroid disfonksiyonu
  • Tümörler veya kistler
  • Menopoz
  • Gebelik
  • Obezite
  • Doğuştan doğum kusurları
  • Sinir sistemi bozuklukları

Sinir Sıkışması Sendromunun Türleri

İnsan vücudunda milyarlarca sinir hücresinden oluşan yüzlerce sinir vardır ve bunlardan neredeyse herhangi biri sıkışabilir. Bazı sinirler daha fazla sıkışma riski altındadır ve aşağıdaki sinir sıkışması sendromlarına yol açabilir:

Karpal tünel sendromu: Bu durum, median sinirin bileğin karpal tünelinden geçerken sıkışması sonucu oluşur. Elde uyuşma ve güçsüzlüğün yanı sıra kolda ağrı da olabilir.

Kubital tünel sendromu: Dirsekteki kübital tünelde ulnar sinirin sıkışması genellikle tekrarlanan veya devam eden zorlanmanın bir sonucudur. Parmaklarda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtiler ilaçla, aktivite modifikasyonuyla, egzersizle veya ameliyatla giderilebilir.

Radyal tünel sendromu: Bu durum, üst koldaki radyal sinirin sıkışmasını içerir.

Tarsal tünel sendromuBu durum, ayak bileğinde posterior tibial sinirin sıkışmasını içerir.

Piriformis sendromuAlt omurgadan pelvise uzanan piriformis kası kontrolsüz bir şekilde kasılarsa, siyatik siniri sıkıştırabilir. Bu, bacaklarda ve kalçalarda otururken kötüleşebilecek ağrı, uyuşma ve halsizlik yaratabilir.

Fıtıklaşmış diskEğer bir omurga diski hasar görürse veya yanlış hizalanırsa, omurilik sinire baskı uygulayarak sırtta veya bacaklarda ağrıya neden olabilir. Genellikle bu durum birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden düzelir.

Sinir Sıkıştırma Sendromu Nasıl Belirlenir

Sinir sıkışması, insan vücudunun hemen hemen her yerinde meydana gelebilir ve semptomlar, hangi sinirin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Sinir sıkışmasının en yaygın semptomları şunları içerir:

  • Şişlik ve kızarıklık
  • Ağrı
  • Uyuşma
  • Karıncalanma
  • Hareket kısıtlanması
  • Kas güçsüzlüğü

Sinir Sıkışması Sendromunun Tedavisi

Sinir sıkışması sendromu teşhisi konulursa ve cerrahi bir prosedür uygulayacak kadar ciddi bir durum söz konusu değilse doktorunuz aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir:

Dinlenme: Pek çok sinir sıkışması sendromu tekrarlayan hareketlerle ilişkili olduğundan, ilk tedavi seçeneklerinden biri hareketsizliktir. Bu, etkilenen bir alanı hareketsiz hale getirmek için bir atel gerektirebilir.

Duruş ayarıSinir sıkışması durumu kötü duruş kaynaklıysa, sorunlu sinire daha az baskı uygulamak için duruşunuzu veya diğer vücut konumunuzu yeniden eğitmeniz gerekebilir.

Destekleme: Sinir sıkışması sorunları olan birçok kişi, bir korsenin veya atelin stresli bir pozisyonu önleyerek ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini fark eder. Bunlar gün içinde takılabilir, ancak bazı durumlarda uyurken giymek gerekebilir.

Fizik tedavi: Bu çok yaygın bir tedavi seçeneğidir çünkü sorunlu bölgedeki kasları güçlendirir ve basıncı azaltır. 

Esnetme egzersizi: Esnetme egzersizi, sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve sinir sıkışması probleminize iyi gelebilir.