Kronik Ağrılar için Esnetme Egzersizinin Faydaları
14
Dec

Kronik Ağrılar için Esnetme Egzersizinin Faydaları

Flexio

Fasya

14.12.2020

Telaşlı hayatlarımızda bedenimize ve sağlığımıza zaman ayırmak son derece zordur. Küçük bir egzersizin ödülleri çok büyük olsa bile, işe geç kalmamak veya aileyle vakit geçirmek için genellikle spor salonuna gitmekten ya da egzersiz yapmaktan vazgeçeriz. Egzersiz sadece kilo vermenize ve daha iyi uyumanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ruh halinizi de iyileştirir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Kronik ağrısı olanlar için ödüller daha da büyüktür. Artrit, bel ağrısı veya fibromiyaljiden muzdaripseniz, genellikle birkaç dakikalık düşük seviyeli egzersizin bazı gerçek faydalar sağladığını göreceksiniz. Sağlığınıza küçük bir yatırım, ağrı semptomlarınızı büyük ölçüde hafifletebilir ve harcadığınız zamana değer.

Kronik ağrı hastaları için en faydalı egzersiz biçimleri arasında esnetme egzersizleri yer alır. Esnetmenin geliştirilmiş hareket açıklığı, daha az kas sertliği ve daha iyi dolaşım dahil olmak üzere kanıtlanmış birçok faydası vardır.

Egzersiz Kronik Ağrının Giderilmesine Nasıl Yardımcı Olur?

Doktorunuzun size kronik ağrı rahatsızlığı teşhisi koyduğunda önereceği ilk şeylerden biri fizik tedavidir. Yatakta yatmak isteyen birçok hasta için bu şaşırtıcı olabilir, ancak ağrınız varsa vücudunuzu çalıştırmanın birçok faydası vardır. Fizik tedavi genellikle bir ağrı yönetimi planının temel taşıdır çünkü genellikle size ne tür egzersizler yapmanız gerektiğini ve neden yapmanız gerektiğini öğretir.

Esnetme egzersizinin faydaları şunlardır:

Artan ağrı toleransıFiziksel aktivitenin, beynin ağrı sinyallerini yorumlama şeklini bir şekilde değiştirdiği ve dolayısıyla düzenli egzersiz yapan kişilerin ağrıya karşı daha yüksek bir toleransa sahip olduğu düşünülmektedir. 

Daha az kilo: Herhangi bir yoğunlukta uygulanan düzenli egzersiz, biraz kalori yakmak ve metabolizmanızı şarj etmek için yeterlidir. Obezite son derece sağlıksızdır ama aynı zamanda sizi ağrıya karşı daha duyarlı hale getirir.

İyi ruh hali: Kronik ağrının yarattığı diğer bir sorun, umutsuzluk ve korku duygularını yoğunlaştırmasıdır. Zamanla, devam eden ağrı insan beynini etkileyerek anksiyeteyi, üzüntüyü ve acıyı işleyen bölümleri daha güçlü hale getirir. Egzersiz, endorfini yükselterek buna karşı koymaya yardımcı olur.

Daha güçlü kaslar: Daha fazla kas kütlesi, birçok görevi çok daha kolay gerçekleştirmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda eklemler gibi temel vücut sistemlerinin işlevselliğini de korur. Dahası, daha fazla kas, dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olur.

Artan ciğer kapasitesi ve oksijen: Herhangi bir antrenmandan sonra daha rahat nefes alabildiğinizi ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark etmişsinizdir. Bu, kısmen düzenlenen kan dolaşımına bağlıdır. Bu gelişmiş sirkülasyon, beynin aç kalmış kısımlarına ağrı tepkilerini düzenlemeye yardımcı olan daha fazla oksijen ve besin sağlar.

İyileştirilmiş uyku: Sıkı bir çalışmadan sonra muhtemelen daha rahat hissedersiniz ve bu sizi uykuya daha elverişli yapar. Daha derin ve dinlendirici uyku, kronik ağrı çekenler için çok önemlidir çünkü vücudun iyileşmesine ve daha fazla ağrıyı tolere etmesine yardımcı olur.

Esneme Neden Bu Kadar Önemli?

Egzersiz rutininize esnemeyi dahil etmek, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok kanıtlanmış fayda için son derece önemlidir:

Eklem işlevini iyileştirir: Artrit veya diğer kronik ağrı durumlarından muzdaripseniz, ağrıyı hafifletmek için egzersiz yapmanız gerekir. Esnetme egzersizleri, sert kasları ve diğer eklem dokularını gevşeterek size daha fazla hareket özgürlüğü sağlar.

Yaralanma riskini azaltır: Vücudunuz yavaşça fiziksel aktiviteye hazırlandığında, daha az yaralanma riski vardır. Esnetme egzersizleri vücudunuzu daha esnek hale getirdiği ve sıkı kasları gevşettiği için herhangi bir aktivite sırasında yaralanma riskinizi azaltır.

Daha iyi koordinasyon: Daha esnek bir vücut, vücudunuzu amaçlandığı gibi hareket ettirmenize izin verir. Bu genellikle daha fazla denge ve el becerisi anlamına gelir.

Egzersizlerinize esnemeyi dahil etmeyi düşünüyorsanız, esnekliği ve kuvveti artıran Myofascial Stretch Therapy yöntemi için hemen randevu alabilirsiniz. Fizyoterapistlerimiz tarafından bire bir uygulanan esnetme egzersizleri tam bir vücut egzersizi sağlayabilmekte veya yalnızca bazı önemli alanlara odaklanabilmektedir.