Stretching: Daha Az Ağrı, Daha Fazla Esneklik
17
Aug

Stretching: Daha Az Ağrı, Daha Fazla Esneklik

Flexio

Fasya

17.08.2020

Yaşınız ilerledikçe, ayak parmaklarınıza ulaşmanız daha uzak bir ihtimal gibi görünebilir. Onlara ulaşmak için esnemek, bir zamanlar olduğundan çok daha fazla çaba gerektirebilir. Esnekliği kaybetmenin sadece yaşlanmanın bir maliyeti olduğunu varsaymak cazip gelse de, esneklik kaybı hareketsizlik, yanlış duruş gibi daha pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilir ve esnekliğin olmaması sizi yaralanmaya ve kronik ağrılara daha yatkın bir hale getirebilir.

Örneğin, dizlerinizin arkasındaki sıkı hamstringler, belinizi inciten yanlış bir hizalamaya neden olabilir. Esnekliğin olmaması sizi yaralanmaya daha yatkın hale getirebilir.

Esnekliği Nasıl Artırabilirsiniz?

İster profesyonel bir sporcu olun, ister zamanınızın çoğunu bir bilgisayarın önünde oturarak geçiriyor olun, esneme haftalık rutininizin bir parçası olmalıdır. Bütün gün bir masada oturursanız, duruş bozukluğuna zemin hazırlıyor olabilirsiniz. Hareketsiz günlerin çoğu boyun ve omzun yanı sıra bel, sırt ve kalça problemlerine yol açabilir.

Öncelikle hareketliliği hayatınıza dahil etmeli ve her gün birkaç dakika da olsa dolaşmalısınız. Özellikle boynu, omuzları ve kalçaları hareket ettiren esneme hareketlerine odaklanın. Kollarınızı başınızın üzerine koymak veya masanızda otururken omuzlarınızı yuvarlamak gibi basit hareketler bile esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz Yapmadan Önce Dinamik Esneme Hareketlerini Deneyin

Geçmişte uzmanlar, eklemleri yumuşatmak için egzersizden önce iyice esnemeyi tavsiye ediyorlardı. Ama artık durum böyle değil. Araştırmalar, 30 saniye veya daha uzun süre gerilmenin kaslardaki gücü gerçekten azaltabileceğini ve sonraki antrenmandaki performansı engelleyebileceğini kanıtlıyor.

Dolayısıyla herhangi bir antrenmandan önce iyice esnemek yerine, dinamik esneme olarak adlandırılan, hafif esnetme hareketlerini deneyin. Dinamik esneme hareketleri, kas gücünüzü azaltmadan sizi ısıtan; kaslarınızı ve eklemlerinizi normal hareket açıklığına hazırlayan basit hareketlerdir. Örnek olarak omuzları yuvarlamak, kolları yukarı kaldırmak gibi hareketler verilebilir.

Egzersiz Yaptıktan Sonra Statik Esneme Hareketleri Uygulayın

Vücudu esnetmek için en iyi zaman, antrenman sonrasıdır. Vücudu birkaç saniye belli bir pozisyonda tutan çeşitli germe hareketlerini içeren statik esnetme hem spordan sonra daha enerjik hissetmenizi sağlar hem koordinasyonunuzu ve kan dolaşımınızı artırır hem de eklemlerinizin ve kaslarınızın çok daha esnek olmasını sağlar.

Doğru Zorluk Seviyesini Seçin

Vücudunuzu nasıl ve ne kadar esneteceğiniz, temel hareketlilik seviyenize bağlıdır. Esnetme hareketleri, kişinin hareket açıklığına göre değişen yoğunluklarda yapılabilir.

Doğru zorluk seviyesini belirlemek için vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alın. Esneme hareketlerini yaptığınızda, eklemlerde değil kaslarda bir yoğunluk hissetmeniz gerekir.

Haftada birkaç gün yapacağınız esnetme hareketleri ile bedeninizi hareketliliğe alıştırırken, konu hakkında uzman görüşleri almayı da unutmayın! Flexio’nun uzman fizyoterapistleri stretching hakkında tüm merak ettiklerinizi yanıtlamak ve ücretsiz deneme seansı sayesinde size vücudunuzu esnetmenin faydalarını uygulamalı olarak göstermek için bekliyor. Daha fazla bilgi ve randevu almak için hemen bizi arayın.