Periferik Nöropati için Egzersiz Teknikleri
13
Oct

Periferik Nöropati için Egzersiz Teknikleri

Flexio

Fasya

13.10.2020

Ülke genelinde yaklaşık 20 milyon insan bir tür periferik nöropati ile yaşıyor. Periferik nöropati, tipik olarak ellerinizde ve ayaklarınızda ağrıya neden olan sinir hasarı bozukluğudur. Bu bozukluğun diğer yaygın semptomları şunları içerir:

  • Kas Güçsüzlüğü
  • Uyuşma
  • Karıncalanma
  • Dengesizlik
  • Ağrı veya sıcaklık hissetmeme

Tedavi seçenekleri tipik olarak ağrının giderilmesine ve altta yatan nedeni tedavi etmeye odaklanır. Ancak çalışmalar, egzersizin, sinir fonksiyonunu etkili bir şekilde koruyabildiğini ve sinir yenilenmesini destekleyebileceğini göstermektedir.

Periferik Nöropati için Egzersiz Teknikleri

Periferik nöropatisi olan kişiler için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve germe. Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme hareketleriyle kaslarınızı ısıtmanız oldukça önemlidir. Bu, esnekliği artırır ve kan akışını düzenler. Ayrıca enerjinizi de artırarak sinir sinyallerinizi harekete geçirir.

Aerobik Egzersizleri

Aerobik egzersizleri büyük kasları hareket ettirir ve derin derin nefes almanızı sağlar. Bu, kan akışını artırır ve vücudun doğal ağrı kesicileri olarak işlev gören endorfini salgılar.

Aerobik egzersiz için en iyi uygulamalar, haftada en az üç gün, günde yaklaşık 30 dakikalık rutin aktiviteyi içerir. Yeni başlıyorsanız, başlamak için günde 10 dakika egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz.

Tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet ve denge eğitimi gibi uygulamalar, periferik nöropati rahatsızlığına sahip kişilerin yapabileceği aerobik egzersizleri arasında yer alır.

Denge Egzersizleri

Periferik nöropati, kaslarınızı ve eklemlerinizi sert ve bazen zayıf hissettirebilir. Özellikle denge eğitimi, gücünüzü artırabilir ve gerginlik hissini azaltabilir. İyileştirilmiş denge ayrıca düşmeleri de önler.

Esneme Egzersizleri

Esneme egzersizleri, esnekliğinizi artırır ve diğer fiziksel aktiviteler için vücudunuzu ısıtır. Rutin germe, egzersiz yaparken yaralanma riskini de azaltabilir. Esneme egzersizleri ve düzenli aktiviteden sonra oluşan hafif ağrılar normaldir. Kendi yapabileceğiniz esneme egzersizlerinin yanı sıra fizyoterapist yönetiminde uygulanan Myofascial Stretch Theapy yöntemi de, periferik nöropati rahatsızlığının etkilerini uzun vadede giderebilmektedir. Bu yöntem aynı zamanda duruş bozukluğu ve vücut dengesizliği gibi rahatsızlıklar üzerinde de etkilidir.

Myofascial Stretch Therapy yöntemi hakkında daha detaylı bilgi almak, ücretsiz denemek ve randevu oluşturarak fizyoterapist yönetiminde uygulamak için bize ulaşabilir ya da stüdyomuzu ziyaret edebilirsiniz.