Myofascial Stretching ile Kramp Ağrılarına Meydan Okuyun
09
Mar

Myofascial Stretching ile Kramp Ağrılarına Meydan Okuyun

Flexio

Fasya

09.03.2020

Kramplar, sürekli bir kasılmaya, yani kas spazmına dönüşen çok sayıda iskelet kası lifinin spontan veya istemsiz elektriksel aktivitesi olarak tanımlanır. İstem dışı oluşan ve uzun süren, ağrılı ve son derece rahatsız edici kas kasılmaları olarak nitelendirdiğimiz kramplar, en çok bacaklar ve ayaklarda görülmesine rağmen kollar ve ellerde de görülebilir. Özellikle hamilelerde, atletler ve koşucularda bu problem sık görülür. Beslenme bozuklukları ve mineral yetersizlikleri gibi durumların yanında, kaslardakı kasılma ve gevşeme bozuklukları da kramplara neden olur.

Kramplara bağlı olarak gelişen kasılmalar şiddetli ise, günlük yaşam fonksiyonlarınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve uyku bozukluğuna neden olabilir. Genellikle spor aktiviteleri sırasında oluştuğundan, spor öncesi ve sonrası kas ve fasyaya yapılacak stretching egzersizleri kramp oluşumunu en aza indirebilir.

Kramp Ağrılarınızın Kaynağını Öğrenin

Kronik yetersiz sıvı alımı, düşük magnezyum, kalsiyum veya potasyum vb. elektrolit dengesizlikleri, düzensiz kan dolaşımı, gebelik veya egzersize bağlı kas yorgunluğu gibi durumlar kramplara yol açabilmektedir. Ayrıca günlük aktiviteler sırasında ve gece boyunca ortaya çıkan bacak krampları; diyabet, periferik vasküler hastalık, üremi ve tiroid fonksiyon bozukluğu gibi tıbbi rahatsızlıklara bağlı olarak da oluşabilmektedir.

Kramp tedavisinin ilk ve en önemli adımı kramplarınızın temel nedenini belirlemektir. Çok sıkı kaslara mı sahipsiniz? Egzersizin dozunu kaçırıyor ya da ağrıya sebep olacak yanlış bir hareket mi yapıyorsunuz?  Magnezyum eksikliği çekiyor ya da yeterli sıvı tüketmiyor musunuz? Kramplarınızın nedeni ne olursa olsun, doğru yöntemler ve uzman fizyoterapistler eşliğinde bu ağrıları hafifletebilir ve uzun vadede ortadan kaldırabilirsiniz.

Kramp Ağrılarını Kökten Çözün

Bir kramp yaşadığınızda, ağrıyı rahatlatmanın en hızlı yolu, kramp giren bölgeyi uzatmak, yani germektir. Örneğin baldırınıza bir kramp girdiğinde, ayak parmaklarınızı dizinize doğru çekerek baldırınızı gerdirmeniz ağrıyı hafifletir. Ancak kramplar sizin için düzenli bir aralıkta meydana geliyorsa, bu rahatsızlığı hafifletmek gibi geçici çözümler üretmek yerine tamamen önleyecek çözümlere başvurmanız şart.

Kafein tüketimini azaltmak, sıvı tüketimini arttırmak ve vitamin desteği almak gibi yaşam tarzınızda yapacağınız minimal değişikliklere ek olarak; hipertonik kasların uzatılması, eklem hareket aralığının artması ve zayıf kasların güçlendirilmesinde etkili olan Myofascial Stretching’i hayatınıza dahil ederek tekrarlayan krampları ortadan kaldırabilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Fizyoterapistler yönetiminde gerçekleşen, size özel Myofascial Stretching uygulamalarını keşfetmek ve ağrılarınıza çözüm üretmek için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.