Myofascial Stretch ile Geleneksel Esnetme Yöntemi Arasındaki Fark Nedir?
10
Jul

Myofascial Stretch ile Geleneksel Esnetme Yöntemi Arasındaki Fark Nedir?

Flexio

Fasya

10.07.2020

Pek çok insan, vücudu esnetmek söz konusu olduğunda geleneksel yöntemlerin yeterli olduğunu düşünür. Ancak vücudu esnetmek için çok daha uygun bir yol vardır ve buna Myofascial Stretch denir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu yöntem hem kasın (MYO) hem de onu çevreleyen fasyanın hareketini içerir. Myofascial Stretch yöntemi iki önemli ilkeye dayanmaktadır: Birincisi, vücudun tüm fasyalarının birbirine bağlı olması, ikincisi ise vücudun tüm dokularının birbirine göre hareket etmesidir. Dolayısıyla Myofascial esnetmenin amacı sadece bir kas veya kas grubunu germek ve daha esnek hale getirmek değil, aynı zamanda tüm dokuların birbirleri ile genel hareketini daha iyi bir hale getirmektir.

Peki Myofascial Stretch yöntemini, geleneksel yöntemden ayıran nedir? Buna değinmeden önce fasyanın ne olduğunu hatırlayalım.

Fasya, vücudun her hücresini üç boyutlu bir örümcek ağı gibi baştan ayağa çevreleyen sert bağ dokusudur. Yaralanma, travma, iltihaplanma ve duruş bozukluğu, fasyal sistemin gerilmesine; sinirlere, kaslara, kan damarlarına, kemiklere, organlara ve beyne baskı yapmasına neden olur. Bu, hem günlük fonksiyonu hem de atletik performansı bozan ağrı, hareket kısıtlaması ve postür bozukluğu gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.

Miyofasyal Gerilimin Geleneksel Gerilimden Farkı Nedir?

Myofascial Stretch, geleneksel stretching yönteminden dört önemli konuda farklıdır. Birincisi, zaman öğesini içerir. Myofascial Stretch yönteminde, fasya esnetilmeye başlamadan önce, esnetilen bölge en az 90 ila 120 saniye boyunca sürekli olarak tutulmalıdır. Bu, 30 saniye gibi bir süreyle sınırlı olan geleneksel esnetme yöntemiyle elde edilen geçici sonuçların aksine, dokunun kalıcı olarak salınmasına neden olur.

İkinci büyük fark, aktif uzatma kavramıdır ve kişinin fasyal bariyere girmesine izin veren budur.

Üçüncü temel fark, Myofascial Esneme süreci boyunca, fizyoterapist tarafından esnetilen kişinin yöntemin bilincinde olması gerekliliğidir. Esnetme esnasında, dokudaki gerginliğe odaklanabildiğinizde, nefesinizi kontrol edebildiğinizde, salınım gerçekleştikçe ortaya çıkan gevşekliğe dikkat ettiğinizde, bir sonraki bariyere uzadığınızda ve başka bir salınımın gerçekleşmesini beklediğinizde yöntemin etkisi katlanarak artar. Düzenli uygulama, vücut farkındalığını artıracak ve odaklanmanın gelişmesine neden olacaktır.

İki yöntem arasındaki en önemli dördüncü ayrım ise Myofascial Stretch terapisinde, esneklik ve güçlenmenin aynı anda gerçekleşmesidir. Aktif esnetme sırasında, sıkı fasyaya direnç gösteren kas gruplarının sürekli olarak büzülmesi gerekir. Bu kasları güçlendirir, böylece, serbest bırakılan dokunun geldiği sağlıklı noktayı korumaya yardımcı olur.

Myofascial Stretch Faydaları

Bir kası çevreleyen bağ dokusu kıvrımlı ve esnekse, kas olması gerektiği gibi hareket edebilecektir. Her fasyanın matrisi, suyu çeken ve tutan moleküllerden oluşur. Eğer bağ dokusundaki sıvı hareket etmezse kas kısıtlanır ve çaresizce sıkışır. Öyleyse nasıl gerilebilir? Miyofasyal esnetme, kritik sıvıyı hareket ettirmek ve kas hareketini serbest bırakmak için en etkili yöntemdir ve genel sağlığı iyileştirir.

Belirli bir kası veya kas grubunun düzgün hareketini sağlamak için tüm fasyal zinciri gergin tutabilmeyi sağlayan Myofascial Stretch Therapy, kas ve fasyayı uzatmaktan daha fazlasını yapar. Vücuttaki fasyaların hepsi birbiriyle bağlı olduğundan, uygun hareketler ve egzersiz yoluyla fasya grubu sağlıklı tutularak yaşlanmanın etkilerine de karşı koyulabilmektedir.

Myofascial esnetmenin, düzenli olarak uygulayan herkesin yaşam kalitesini iyileştirmek gibi bir başka kritik yararı daha vardır. Çünkü vücudun fasyası bağışıklık sisteminin ilk savunma hattıdır. Fasta sıkı ise, bağışıklık sistemini oluşturan beyaz kan hücreleri ve proteinler, iyileşmeleri gereken alana ulaşamaz.

Myofascial Stretch yöntemi kolay görünebilir, ancak mutlaka sertifikalı bir profesyonel tarafından yaptırılmalıdır, çünkü uygulama sırasında hedeflenen fasya liflerinin yönünü bilmek önemlidir. Örneğin, bel omurlarını uyluk kemiğine bağlayan bir kas olan Psoas fasyası, en karmaşık olanlardan biridir. Psoas birçok sırt ağrısı vakasında önemli rol oynar ve psoas kasını çalışarak sırt ağrısını hafifletmek için kası doğru yönde esnetebilmek gerekir. Bunu yapmak için, hem kasların hem de çevredeki fasyanın anatomisini anlamak şarttır.

Myofascial Stretch Therapy yönteminin etkisini görmek için, uzman fizyoterapistler ile çalışabileceğiniz stüdyomuzu hemen arayın ve ücretsiz deneme randevusu alarak sağlığınızı iyileştirmek için bir adım atın.