Kupa Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
29
Jun

Kupa Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?

Flexio

Fasya

29.06.2020

Kupa Terapisi, geleneksel Çin tıbbında kullanılan bir terapi yöntemidir.

Terapötik bir kupa tedavisi, genellikle camdan yapılmış kupaların ısıtılara cilde yerleştirilmesini içerir. Kabın içindeki hava ısıtılarak bir vakum oluşturulur ve cilde uygulandığında, doku kabın içine çekilir. Bardak çekme olarak da bilinen bu yöntem kan akışını artırır, fasya veya bağ dokusunu gevşetir ve iyileşmeyi uyardığı düşünülmektedir. Derin doku masajının skar dokusunu kırmak ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilme şekline benzer.

Bardaklar genellikle sırt, boyun ve omuzlara veya ağrı çekilen bölgelere yerleştirilir. Kupa terapisi yöntemi, vakum tarafından oluşturulan emme derecesine ve iç durgunluk seviyesine bağlı olarak geçici morarmaya ve ağrıya neden olabilir. Bugüne dek uygulanan yöntemler neticesinde, vücuttaki toksinleri ve durgunluğu başarıyla attığını düşündüren olumlu sonuçlar alınmıştır.

Kupa Terapisi Nasıl Uygulanır?

Terapi hedeflerine göre farklı tipte kupa terapisi yöntemleri uygulanır. Teapi sırasında kullanılan kupa türleri de çeşitlilik gösterir. En yaygın olarak, bardaklar camdan yapılır. Ancak, bin yıl önce, kaplar bambu, kil veya hayvan boynuzlarından yapılmıştır. terapi, kupayı bir enerji meridyeni boyunca ağrılı alanın veya bir akupunktur noktasının üzerine yerleştirmeyi içerir. Kupalar, ağrılı bölgeye ve ağrı şiddetine bağlı olarak beş ila 20 dakika arasında, belirli bir noktada bırakılır.

Bardak çekme tekniği geleneksel olarak ağrı ve kas spazmlarını tedavi etmek için sırtın büyük kas gruplarına uygulanır. Kupaların yerleştirilmesinden önce cilde masaj yağı uygulanır, bu da fincanların cildin yüzeyi üzerinde kolayca kaymasını sağlar.

Kupa Terapisi Ne İşe Yarar?

Kupa çekme, tedavi edilen bölgedeki kanın dolaşımını canlandırarak şişlik, ağrı ve gerginliği giderir. Yüzeye yabancı maddeler çekerek toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bağ dokusunu (fasyayı) gevşeten ve yüzeye kan akışını uyaran bu yöntem, doku gevşetir ve iltihap belirteçlerini azalttır. İnflamatuar sitokinler (kimyasal haberciler) azalır ve iyileşmeyi ve rahatlamayı teşvik eden sitokinler artar.

Kupa Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Geleneksel olarak akciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan ve lokal ağrı kesici etkisi olan kupa terapisinin en önemli faydası kasları gevşetmesidir. Sağlıklı enerji akışına engel olan enerji tıkanıklıklarını gidererek genel sağlığı iyileştirir. Diğer yandan öksürük, bronş tıkanıklığı ve astım gibi solunum rahatsızlıklarına; anksiyete, depresyon ve uykusuzluk gibi mental sıkıntılara ve sırt ağrısı, varisli damarlar, yüksek tansiyon, artrit ve fibromiyalji gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği düşünülmektedir.