İstemsiz Kas Kasılmasıyla Vücudumuzda Oluşabilecek Tuhaf Durumlar
02
May

İstemsiz Kas Kasılmasıyla Vücudumuzda Oluşabilecek Tuhaf Durumlar

Flexio

Fasya

02.05.2020

Ani Titremeler

“Esansiyonel tremor” adı verilen ve nedeni bilinmeyen titremeler, yaşlanmayla birlikte daha çok karşılaştığımız, istemsiz olarak kasların kasılmasıyla ya da seğirmesiyle oluşan bir hareket bozukluğudur. Daha çok eller öne uzatıldığında, yazı yazarken ya da çatal-kaşık tutarken gözlemlenebilir. Genelde ellerde olmakla birlikte; baş, boyun, bacak bölgesinde ve gövdede de meydana gelebilir. Bu rahatsızlığı, parkinson hastalığı ile karıştırmamak gerekir. Çünkü çoğu zaman bir hastalık belirtisi değildir.

Uyku Öncesi Titreme

"Hipnogojik seğirme” denilen bu tür titremeler uykuyla uyanıklık arasında geçiş süresinde yine kaslarımızın istemsiz kasılması sonucu oluşur ve kişiyi anlık olarak uyandırır. Bu durum ise beyinde uyuma ve uyumamayı kontrol eden iki sistem arasındaki savaştan kaynaklanır. Genellikle büyük kas gruplarında anlık olarak oluşur ve yine bir hastalık belirtisi değildir.

Kas Seğirmesi

Kas seğirmesi, kasların sinirsel bir uyarı olmadığı halde kendiliğinden kasılması sonucunda ortaya çıkan küçük ama gözle görülebilen hareketlerdir. Tek başına bir hastalık belirtisi değildir, sağlıklı kişiler de birçok kez bu durumu yaşayabilir.

Kramp

Kramplar, kas spazmı olarak da bilinir. Diğer istemsiz kas kasılmalarına kıyasla daha uzun süren, ağrılı, düzensiz ve istemsiz kas kasılmalarıdır. Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilen kramplara da, tüm kas kasılmaları gibi "hatalı vücut tepkileri" denebilir.

Eğer siz de hareketsiz kaldığımız şu günlerde vücudunuzda istemsiz kas kasılmaları ya da kramplar yaşıyorsaniz, kramp anında ne yapmanız gerektiğini anlattığımız videomuzu . buraya tıklayarak seyredebilir ve hareketleri uygulayabilirsiniz.