Çocuklarda Duruş Bozukluğu Neye Bağlı Olarak Gelişir?
05
Jun

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Neye Bağlı Olarak Gelişir?

Flexio

Fasya

05.06.2020

1. Fiziksel hareketsizlik, postürü tehdit eden faktörlerden biridir.

Çocukluktan beri sağlığı tehdit eden en büyük sorunlardan biri yerleşik bir yaşam tarzıdır. Sokaklarda oynayan çocukların azalması ve teknoloji odaklı oyunlar oynamayı tercih eden yeni nesil çocukların artması, beraberinde hareketsizliği getirmekle kalmayıp, çocukların kas gelişimini tamamlayamamasına zemin hazırlamıştır. Postural bozukluk, karın ve sırt kasları zayıf olan çocuklarda daha yaygındır.

Böyle bir durumda çocuklar yüzme, koşu, basketbol, dans ve paten gibi spor aktivitelerine yönlendirilmelidir. Spor, çocuğun kaslarını güçlendirecek ve özgüvenini artıracaktır.

2. Yeni nesil teknoloji bağımlılığının artması ile çocuklarda yanlış oturma pozisyonu gelişmektedir.

Günümüzde, çocuklarda duruş bozukluğunu artıran en önemli unsur teknolojidir. Çocuklarda postüral bozukluk riski; bilgisayarlarda, tabletlerde geçirilen süreyle doğru orantılı olarak artmıştır. Yine yatarak çalışma ve tek omuza yüklenme gibi faktörler de duruş bozukluğuna zemin hazırlar.

3. Çocuklar tarafından taşınan ağır sırt çantaları duruş bozukluğuna neden olmaktadır.

Çok genç yaşlardan itibaren ağır bir sırt çantası taşımak çocuklarda duruş bozukluğuna yol açabilir. Önlem olarak, çocuk sırt çantalarının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 5 ila 20'si arasında olmalıdır. Sırt çantaları uzun süre taşınmamalıdır.

4. Fazla kilolu olmak postürü bozar.

Çocuklarda, genç yaşta yetersiz beslenme ile ortaya çıkan obezite sorunu nedeniyle, postural bozukluk gözlenir. Fazla ağırlık ayak yükünü artıracak ve ayak basıncı sorunları ortaya çıkacaktır. Ayak basın sorunları, vücudun kendi dengesini korumak için anormal duruş stratejileri geliştirecektir.

5. Ergenlikteki duygusal değişiklikler postürü etkileyebilir.

Ergenlik çağındaki birçok çocuk vücutlarının hızlı büyümesine uyum sağlayamaz. Özellikle kızlarda hızlı büyüyen göğüsler nedeniyle omuzların öne doğru çıkarılması, göğsün saklanması gibi durumlara bağlı olarak duruş bozukluğu görülebilir. Erkeklerde ise yürüme bozukluğu görülebilir, çünkü el ayak büyümesine uyum sağlamakta güçlük çekmektedirler.

Egzersiz, duruş problemlerini ortadan kaldırmak için kullanılan en etkili tedavi yöntemidir. Yıllık rutin kontroller çocuğunuzun sağlıklı gelişimini kontrol etmenizi sağlar. Çocuğun yapısı ve karakterine uygun egzersizler, bunun yanı sıra alışkanlık haline getirebileceği bir esnetme rutini, duruş bozukluğu sorununu ortadan kaldıracak ve çocuğunuzu daha sakin ve mutlu edecektir.

Çocuğunuz özellikle ağrıları olduğunu söylüyorsa, çocuğunuzu incelerken herhangi bir asimetri gözlemlerseniz, poster analizi yaptırarak duruş bozukluğuna sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz. Flexio’nun uzman fizyoterapistlerinden yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.